3604Ongedierte_Lagerwey_bestrijding_en_bescherming.jpg

Voorkomen beter dan bestrijden

Van ongediertebestrijding naar ongediertebeheersing

Wat niet weet, wat niet deert. Zo is het vaak met ongedierte. Zolang we de symptomen niet zien en de gevolgen niet kennen, zal het allemaal wel meevallen. Toch komt het voor dat mensen ziek worden, bedrijven imagoschade oplopen of apparatuur kapotgaat door ongedierte. Wanneer men er op die manier achter komt, is de schade al geleden. Dat gaat snel, terwijl het piepklein kan beginnen. Wanneer u dan de eerste muis of insecten tegenkomt, neemt u natuurlijk zo snel mogelijk contact op met een ongediertebestrijder. Maar waarom bestrijden wat ook te voorkomen is?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Helemaal als genezen betekent giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken die effect hebben op de directe omgeving, mensen en het milieu. Vandaar dat de Europese wetgeving het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen steeds verder aan banden legt. Dit is dé kans om de focus van plaagdierbestrijding te verleggen naar preventieve plaagdierbeheersing.

Integrated Pest Management

Steeds meer ondernemers in de plaagdiersector zien het belang in van Integrated Pest Management (IPM). Deze aanpak gaat ervan uit dat ongedierte te voorkomen is door continue monitoring. Inzicht in mogelijke risico’s, symptomen en gevolgen van ongedierte helpen risico’s en symptomen vroegtijdig te signaleren en direct aan te pakken. Monitoren, opruimen en bewustwording zijn kernwoorden om ongedierte buiten de deur te houden volgens Lagerwey bestrijding & bescherming.

Monitoren

Bij monitoren gaat het om het signaleren van risico’s. Zien wat er gebeurt. Als Facility Manager krijg u er een controlerende rol bij. Het is dan belangrijk om te weten waar u op moet letten. Door goede monitoring merkt u problemen tijdig op, waardoor de oorzaak én het gevolg zo snel mogelijk inzichtelijk en te bestrijden zijn. Maar waar let u dan op? Een aantal voorbeelden:

Staan deuren niet onnodig lang open op de verkeerde plaatsen?

In welke staat zijn vloeren en muren wat betreft gaten en verzakkingen?

Wat wordt geleverd en wie controleert dit op risico’s?

Opruimen

Warmte, vocht, voedselresten en ander vuil trekken ongedierte aan. Schoonmaken en opruimen zijn dus enorm belangrijk. Hoe voor de hand liggend het ook klinkt, hier gaat het toch vaak fout. Een vieze of niet opgeruimde kamer nodigt uit om nog meer rommel achter te laten. Een nette en schone kamer zet mensen er automatisch toe aan om zelf ook netjes op te ruimen. Handig voor het overzicht én om ongedierte te vermijden. Door regelmatig op te ruimen en schoon te maken, krijgt ongedierte geen kans zich te settelen en u signaleert vroegtijdig ongedierte. Door onmiddellijk actie te ondernemen, maakt u bestrijding eenvoudiger.

Bewustwording

Bewustwording draait om het waarom, hoe en wat. Door te weten waarom we iets doen, raken we meer gemotiveerd. Waarom preventief bestrijden? Waarom schoonmaken en opruimen? Waarom de boel in de gaten houden? En als we dat weten, hoe gaan we dat dan aanpakken? En wat is het gevolg van deze aanpak? Wat zijn de symptomen of risicogebieden die we moeten monitoren? Wat doen we als er toch problemen ontstaan?

Van bestrijding naar beheersing

IPM is dus een constant proces en vraagt daarom om een nieuwe mindset. Zo beperken we plaagdieren gezamenlijk tot een minimum. Een goede ongediertebestrijder kijkt vooraf naar mogelijke risico’s. Door middel van rapportages, evaluaties, tussenchecks en door direct actie te ondernemen krijgen plaagdieren geen kans. En dan heeft u nog geen druppel gif ingezet.

Lange termijn

Door zelf preventief te werk te gaan, beschermt u het gebouw op de lange termijn tegen ongedierte. De specialist schakelt u in om risico’s in kaart te brengen én als u onverhoopt toch een beestje voorbij ziet kruipen. Deze continuïteit beperkt het risico dat u voor verrassingen komt te staan. Leg dat naast de kosten van bestrijding, ziekte, apparatuur- of imagoschade en het is misschien wel de beste investering voor het voortbestaan van uw bedrijf.

Monitoring in de praktijk

Het is lunchpauze en een aantal medewerkers gaat buiten in de zon eten. Na de lunch gooien zij hun afval netjes in de afvalbakken die buiten staan. Na verloop van tijd komen er steeds meer vliegen in het gebouw. Prullenbakken worden geleegd en er wordt gezocht naar afvalresten. Het personeel hangt vliegenlinten op die binnen de kortste keren vol hangen, maar het probleem gaat niet over.

Na een tijdje gaan de medewerkers weer buiten eten. Toen zij hun afval in de container gooiden, waren de vliegen niet te missen. Eén van de collega’s kijkt naar boven en ziet de openstaande ramen van de verdiepingen erboven. Hij ziet nog net een vlieg naar binnen glippen.

Hoewel het probleem binnen werd gezocht, bleek de relatief eenvoudige oplossing buiten te liggen. De containers werden geleegd en gereinigd. Vervolgens zocht men een plek waar de containers niet te dicht bij openingen van het gebouw stonden. Sindsdien is het probleem opgelost.

Het belang van monitoring bewijst zich op deze manier regelmatig in de praktijk. Wanneer mensen zich hier bewust van zijn, lost u eenvoudig een probleem op, zonder dat daar extra kosten bij komen kijken. Adviseurs van Lagerwey signaleren bij de implementatie van IPM vooraf deze en andere risico’s voor uw bedrijfspand. Kortom, dankzij IPM voorkomt u veel problemen, frustraties én kosten.

 

 
Direct contact
Volledige naam
E-mailadres
Telefoon

 
SLUITEN
vorige |
hier komt de titel
| volgende